Osnovna rekreacijska pravila pasjega frizbija so zelo preprosta. Potrebuješ frizbi, raven travnik in psa, ki ima vsaj malo plenskega nagona. Dodaš malo dobre volje in imaš popoln recept za lepo preživet dan s svojim psom.

S časom se pa vajine zahteve povečujejo, ni več dovolj samo nekaj vrženih frizbijev in lepih ulovov. Manjka vsaj malo tekmovalnosti, tisto zaradi česar pride do napredka. Najkasneje sedaj je čas da se udeležita kakšnega tečaja ali seminarja v katerem izmed društev, pod vodstvom strokovnega inštruktorja, ki ima ob znanju frizbija tudi vsaj osnovno kinološko znanje.

Kdaj je tečaj dober in kdo bi samo zaslužil lahko vidite že z malo brskanja po spletu in vprašanj kateremu izkušenemu igralcu. Kaj vas morajo na vsakem dobrem šolanju naučiti:

  • Teoretičen opis frizbija, opreme in vam razložiti osnove discipline
  • Vam razložiti kako skrbimo za varnost pri igranju frizbija
  • Razlaga in prikaz osnovnih metov frizbija ter kdaj in kako jih uporabljamo
  • Vam razložiti kako različni stranski dejavniki vplivajo na igranje (veter, vreme, teren, obiskovalci)
  • Vam razložiti osnovne kinološke zadeve, za uspešno igranje
  • Vas pripraviti na tekmovanja, tako teoretično, kot tudi praktično

Da vam olajšamo začetke, smo vam skupaj s pasjifrizbi.eu pripravili nekaj osnovnih navodil in prispevkov o igranju pasjega frizbija.

Pri distance disciplinah slog in lepota igranja nista v ospredju. Pomembno je kje pes ulovi frizbi in ne kako. Večinoma uporabljamo 1 frizbi (redkeje 2), ki ga more pes uloviti v določeni coni in ga (priporočeno) prinesti nazaj k vodniku.

Pri freestyle disciplinah je pomemben slog in lepota igranja. Vodnik skupaj s psom, ob glasbeni podlagi, pripravi točko v prostem slogu in z (priporočeno) 5-10 frizbiji prikazujeta različne elemente igranja. Tukaj ni več pomembno kje pes ulovi frizbi ampak kako.

Pomakni se na vrh
PAGE TOP